מתי תאונת דרכים בדרך לעבודה תיחשב לתאונת עבודה?

תאונות דרכים הן לצערנו אירוע שכיח בכבישי ישראל. אבל מה קורה כאשר קורית תאונת דרכים בדרך לעבודה או בדרך חזרה ממנה? האם במקרה כזה תאונת הדרכים תיחשב גם כתאונת עבודה? התשובה לכך תלויה במספר גורמים, אז בואו נעשה לכם סדר.

המקרים בהם תאונת דרכים תיחשב כתאונת עבודה

ישנם שני תרחישים עיקריים בהם תאונת דרכים תיחשב לתאונת עבודה.

  • תאונת דרכים בדרך לעבודה או בחזרה ממנה: על פי חוק הביטוח הלאומי, אם עובד מעורב בתאונת דרכים כאשר הוא נמצא בדרכו הישירה למקום העבודה או בחזרתו הישירה ממנו, התאונה תיחשב לתאונת עבודה. חשוב להדגיש כי הדרך חייבת להיות ישירה וסבירה. עצירות או סטיות מהמסלול הישיר עלולות לשלול הכרה בתאונה כתאונת עבודה.
  • תאונה במהלך נסיעה הקשורה לעבודה: אם העובד מבצע משימה מטעם המעסיק, כמו נסיעה לפגישה עם לקוח או הובלת סחורה, ומעורב בתאונת דרכים במהלך נסיעה זו – גם במקרה כזה התאונה תיחשב כתאונת עבודה. הסיבה לכך היא שהעובד נפגע תוך כדי מילוי תפקידו ולמען המעסיק.

תאונת דרכים כהולך רגל או רוכב אופניים – האם זה נחשב לתאונת עבודה?

גם אם הייתם מעורבים בתאונת דרכים בדרך לעבודה או ממנה כהולכי רגל, רוכבי אופניים או בתחבורה ציבורית, התאונה יכולה להיחשב כתאונת עבודה. דוגמה לכך יכולה להיות הולך רגל שנפגע במעבר חצייה או רוכב אופניים שהתנגש ברכב בדרכו לעבודה. במקרים אלו, הזכויות דומות לאלו של נהגים: פנייה לביטוח לאומי לתביעה לדמי פגיעה וקצבת נכות, ותביעה לפיצויים מחברת הביטוח של הרכב הפוגע (אם יש כזה).

מה קורה אם התאונה התרחשה במהלך סטייה מהדרך?

חוק הביטוח הלאומי קובע כי תאונת דרכים במהלך סטייה מהדרך לעבודה או ממנה לא תיחשב לתאונת עבודה, אלא במקרים חריגים. למשל, עצירה סבירה לצורך אישי (כגון הורדת ילד בגן ילדים או קניית תרופה בבית מרקחת) עדיין תאפשר הכרה בתאונה כתאונת עבודה. לעומת זאת, סטייה משמעותית, כמו נסיעה לביקור חברים או ביצוע משימה פרטית שאינה קשורה לעבודה, עשויה לשלול את ההכרה בתאונה כתאונת עבודה. חשוב לתעד היטב את המסלול שלכם ואת מטרת הנסיעה כדי להוכיח שמדובר בנסיעה הקשורה לעבודה.

זכויות העובד שנפגע בתאונת דרכים בדרך לעבודה

במידה וקרתה לכם תאונת דרכים בדרך לעבודה שהוכרה כתאונת עבודה, יש לכם מספר זכויות:

  • דמי פגיעה וקצבת נכות מביטוח לאומי: אם העובד נעדר מהעבודה עקב התאונה מעל 12 ימים, הוא זכאי לדמי פגיעה מהמוסד לביטוח לאומי בגין ימי ההיעדרות, עד 91 ימים. אם נגרמה לעובד נכות כתוצאה מהתאונה, הוא עשוי להיות זכאי גם לקצבת נכות מהביטוח הלאומי.
  • פיצויים מחברת הביטוח של הרכב: בנוסף לתגמולים מהמוסד לביטוח לאומי, העובד הנפגע זכאי לתבוע פיצויים מחברת הביטוח, בגין הנזקים שנגרמו לו כתוצאה מהתאונה – כאב וסבל, אובדן השתכרות, עזרת צד ג', הוצאות רפואיות ועוד.

 

 

מה לעשות במקרה של תאונת דרכים בדרך לעבודה?

אם העובד מעורב בתאונת דרכים בדרכו לעבודה או במסגרת עבודתו, חשוב מאוד שינהג על פי הצעדים הבאים.

דיווח על התאונה למעסיק ולביטוח לאומי

יש לדווח על התאונה בהקדם האפשרי לממונה הישיר במקום העבודה. בנוסף, יש להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי בגין תאונת עבודה תוך 12 חודשים מיום התאונה. המעסיק מחויב בחוק למלא טופס ולשלוח אישור על תאונת עבודה תוך 7 ימים מיום שנמסר לו על התאונה. אם העובד נעדר מעל 12 ימים מהעבודה, עליו להגיש תביעה לדמי פגיעה מהמוסד לביטוח לאומי.

איסוף ראיות ופרטי עדים מזירת התאונה

עוד במקום התאונה, מומלץ מאוד לתעד בצילום את הנזקים לרכבים ואת סימני התאונה בכביש. בנוסף, במידת האפשר יש לרשום פרטים של עדים לתאונה שיוכלו להעיד על השתלשלות האירועים. אם יש מצלמות אבטחה או מצלמות רכב בזירת התאונה, כדאי מאוד להשיג את צילומי האירוע. כל אלו יהיו חשובים מאוד להוכחת התאונה מול חברת הביטוח והמוסד לביטוח לאומי.

חשיבות הייעוץ המשפטי עם עורך דין תאונות דרכים

תהליך קבלת הפיצוי לאחר תאונת דרכים אל מול המוסד לביטוח לאומי וחברות הביטוח יכול להיות מורכב ומלחיץ, במיוחד כשמצבו הבריאותי של העובד אינו מאפשר לו להתנהל מולם בעצמו. ברגעים כאלה, ליווי וסיוע של עורך דין המתמחה בתחום יכולים לעזור מאוד. עורך דין יוכל לסייע באיסוף המסמכים הרפואיים הנדרשים ובהגשתם, בניהול ההתנהלות אל מול חברות הביטוח, וכמובן בייצוג בערכאות משפטיות במידת הצורך. הוא ידאג למיצוי כל זכויות העובד הנפגע ולקבלת הפיצוי המקסימלי המגיע לו.

לסיכום

תאונות דרכים בדרך לעבודה הן תופעה שכיחה לצערנו, אבל חשוב להכיר את הזכויות במקרים אלו ולפעול למיצוין. בסופו של דבר, העובד כבר נפגע מספיק מעצם התאונה, ומגיע לו להתמקד בהחלמתו ולא בהתמודדות בירוקרטית מול גופים וחברות. בזכות גורמים מקצועיים וליווי עורך דין תאונות דרכים, העובד יוכל לעבור את התהליך הזה בצורה הטובה ביותר ולקבל את הפיצוי שיעזור לו להשתקם.

שאלות? אנחנו כאן לענות

מאמרים נוספים באותו נושא

נגישות