מה זה צימקאו ואיך הוא שונה משוקולד אמיתי?

בעולם המתוק של ממתקים, קיימים הרבה מוצרים שנראים, מריחים וגם נטעמים כמו שוקולד, אבל למעשה הם משהו אחר לגמרי. צימקאו הוא אחד המוצרים הכי נפוצים כאלה, והוא כבר מזמן הפך לחלק קבוע במטבח של קונדיטוריות ואופים ביתיים, ואמנם, אוכלים אותו הרבה, אבל הרוב לא ממש יודעים מה זה צימקאו בכלל ואיך הוא שונה משוקולד אמיתי. אז, בואו לגלות!

ההיסטוריה של תחליפי השוקולד

תחליפי שוקולד התחילו להופיע בשווקים כבר במאה ה-19, כשיצרנים חיפשו איך להוזיל את העלויות של מוצרי שוקולד. באותה תקופה, פולי קקאו היו יקרים מאוד, ויותר ויותר אנשים רצו לאכול דברים מתוקים. בגלל הסיבה הזו, התעשייה התחילה לפתח כל מיני תחליפים שנראו וטעמו דומה לשוקולד אמיתי, אבל עלו הרבה פחות כסף.

מהו צימקאו?

צימקאו הוא בעצם תחליף שוקולד שמורכב משמן צמחי, קצת אבקת קקאו (הרבה פחות ממה שיש בשוקולד אמיתי), סוכר וכל מיני תוספים אחרים. השם של המוצר צימקאו מגיע משילוב של המילים "צימחי" ו"קקאו", והוא מראה שהוא עשוי מחומרים מהצומח. בניגוד לשוקולד אמיתי שמכיל חמאת קקאו טבעית, בצימקאו משתמשים בשמנים צמחיים מוקשים שמנסים לחקות את התכונות של חמאת הקקאו האמיתית.

ההבדלים העיקריים בין צימקאו לשוקולד

רכיבים

שוקולד אמיתי מורכב בעיקר מפולי קקאו, חמאת קקאו וסוכר. מצד שני, צימקאו כולל שמנים צמחיים מוקשים, כמות קטנה יותר של אבקת קקאו, סוכר ועוד כל מיני תוספים כמו אמולסיפיירים ומייצבים שעוזרים לו להחזיק מעמד. אז, בפעם הבאה שאתם קונים משהו מתוק, שימו לב למה כתוב ברשימת הרכיבים שתגלה לכם אם זהו שוקולד אמיתי או תחליף.

תהליך הייצור

הכנת שוקולד אמיתי היא תהליך די מסובך. צריך לקלות את פולי הקקאו, לטחון אותם, ואז לערבב את החומר לזמן ארוך בטמפרטורה מיוחדת (תהליך שנקרא קונצ'ינג). בסוף יש גם שלב של הקשיה מבוקרת. לעומת זאת, הכנת צימקאו הרבה יותר קלה, פשוט ממיסים שמנים צמחיים ומערבבים אותם עם שאר המרכיבים.

טמפרור

העניין המעניין ביותר נמצא בתהליך הטמפרור. שוקולד אמיתי צריך לעבור טמפרור מדויק כדי לקבל את המרקם המבריק והפריך שכולם אוהבים. לעומת זאת, הצימקאו לא דורש טמפרור בכלל, וזוהי בעצם הסיבה שרבים מעדיפים להשתמש בצימקאו בבית, כי הוא פשוט יותר להכנה ועבודה.

טעם ומרקם

שוקולד אמיתי נותן לכם חוויית טעם עשירה יותר עם נגיעות של טעמי פירות, חמיצות או מרירות שמשתנים לפי סוג פולי הקקאו שמשתמשים בו. צימקאו, מצד שני, פשוט יותר בטעם שלו, והוא בעיקר מתוק עם רק קצת טעם של קקאו. אתם בטח תרגישו את ההבדל מייד כשתטעמו את שניהם אחד לצד השני.

 

מה זה צימקאו

 

יתרונות וחסרונות

יתרונות הצימקאו

  • הצימקאו עולה הרבה פחות מאשר שוקולד איכותי, אז אתם יכולים לחסוך כסף בפרויקטים שלכם.
  • בנוסף לכך, הוא ממש נוח לעבודה, כי אין צורך בתהליך הטמפרור המסובך שנדרש בשוקולד רגיל.
  • יתרון נוסף של הצימקאו הוא שהוא נשאר יציב גם כשהטמפרטורה משתנה, ולכן הוא לא נמס בקלות.
  • היציבות גם עושה אותו מעולה לקישוטים ועיצובים מורכבים למאפים ועוגות שלכם.
  • אל תשכחו שלצימקאו יש חיי מדף ארוכים יותר מאשר לשוקולד רגיל, אז אתם יכולים לשמור אותו לזמן ממושך יותר במטבח שלכם.

חסרונות הצימקאו

צימקאו מכיל ערכים תזונתיים נמוכים יותר מאשר שוקולד אמיתי, והטעם שלו גם פחות עשיר ומורכב, דבר שגורם לחוויית אכילה פחות מספקת. בנוסף לכך, צימקאו מכיל שמנים מוקשים שיכולים להשפיע לרעה על הבריאות. לעומת שוקולד אמיתי, צימקאו לא מכיל את נוגדי החמצון המועילים שנמצאים בפולי הקקאו האמיתיים ושעוזרים להגן על הגוף מפני נזקי חמצון.

שימושים נפוצים

הצימקאו הוא מרכיב פופולרי מאוד בעולם האפייה המקצועי והביתי, ואתם בטח תפגשו אותו בהרבה מתכונים ומוצרים. בדרך כלל, אנשים משתמשים בצימקאו בעיקר לציפוי עוגות ועוגיות שנותן להן מראה מבריק ומושלם, והוא נהדר גם להכנת פרלינים וממתקים ביתיים שמתקשים יפה. בנוסף לכך, רבים מנצלים את הצימקאו ליצירת קישוטי שוקולד מרהיבים שמוסיפים נגיעה אומנותית למנות קינוח, ואפשר גם למצוא אותו כמילוי עשיר למאפים מתוקים שונים. לסיום, הצימקאו משמש להכנת גנאש חלק ומפנק שאפשר למרוח על קינוחים או להשתמש בו כשכבת ביניים בעוגות.

איך לבחור נכון?

כשאתם מתלבטים בין צימקאו לשוקולד אמיתי, כדאי לחשוב על מה אתם מתכננים להכין, למשל:

  • בשביל אכילה ישירה: שוקולד אמיתי פשוט טעים יותר ומומלץ, כי הטעם העשיר והמרקם שלו הרבה יותר מספקים.
  • לקישוט ועיצוב: צימקאו דווקא נהדר, כי הוא יציב יותר בטמפרטורת החדר ונוח לעבודה ולא מתמוסס מהר כמו שוקולד רגיל.
  • לאפייה במתכונים: תלוי במה אתם מכינים. לעוגות שוקולד עשירות כדאי ללכת על שוקולד אמיתי, אבל לציפויים רבים צימקאו יעבוד מצוין.
  • להכנת ממתקים ביתיים: אפשר להשתמש בשניהם. אם אתם רק מתחילים, צימקאו יכול להיות פתרון פשוט וזול יותר, ועם הזמן אולי תרצו לנסות גם שוקולד איכותי.

לסיכום

צימקאו אמנם לא יכול להחליף לגמרי את השוקולד האמיתי, אבל יש לו מקום משלו בעולם האוכל. כשמכירים את המאפיינים של כל אחד מהם, יכולים לבחור נכון מה להשתמש ומתי, לפי הטעם שרוצים, כמה קל להשיג אותו ולפי המחיר. לא משנה אם אתם אופים כל יום או רק אוהבים לאכול דברים מתוקים מדי פעם, ההיכרות עם שני המוצרים האלה תעזור לכם להרחיב את הידע שלכם במטבח ולהשתמש בהם בצורה הכי טובה.

שאלות? אנחנו כאן לענות

מאמרים נוספים באותו נושא

נגישות